Има различни методи при изучаването на Библията. Един от тях е индуктивния метод. Какво означава това?
Индуктивният метод е един от методите за изучаване използван в различни области на познанието. При него се достига чрез разсъждения до изводи възоснова на хипотези основани на наблюдения. Той използва конкретни наблюдения за достигане до дадено заключение, което е от общ характер. За да се стигне до заключение, то първо се наблюдава, след това се преживява, анализира и се дава пример.
И така, индуктивното изучаване на Библията включва наблюдение на библейския текст, разсъждения върху него и заключения, включващи приложението му към конкретна ситуация. Индуктивното изучаване на Библията е подход за директно взаимодействие с Божието Слово - като му позволяваме то да ни говори - по толкова личен и запомнящ се начин, че каквото и прозрение да получим, то ще остане в нас за цял живот. Задълбоченото изучаване по този метод цели превръщането ни от пасивни наблюдатели в деятелен изпълнители на Божието Слово.
На български език са преведени поредица от помагала за изучаване на Библията от американската авторка Кей Артър. Някой от тях разглеждат по този метод една библейска книга "стих по стих". Има например върху книгата "Данаил". "Посланието на ап. Яков", "Първа книга на Царете" и др. Други са концентрирани върху определен пасаж или тема - такива са "Заветът"; "Брак за който не съжалявам", "Господи, само ти можеш да ме промениш" и други. Наскоро започна издаването и на серия от 40-минутни библейски уроци подходящи по-скоро за занимания в малки групи. На снимките тук са кориците на последните две книжки от тази поредица.
 
Новини
Препоръчваме да прочетете
статии по актуални теми и събития
Библейски тестове
реши тестове, събери точки, спечели книги