8 МАРТ - ЗА ИДЕЯТА И РЕЗУЛТАТА

Автор: Марияна Иванова

В девет сутринта на 8 март пл. Славейков в София изглежда така: общо взето площадът спи - само търговците на цветя са успели да изпреварят днес книжарите. Толкова много цветя на това място не могат да се видят, освен на този ден. Красиво е. Леко ръми дъжд, но е празнично. Св.Валентин просто бледнее с балоните - сърца и червените сувенирчета.
Нали всъщност това е датата на протест на работничките в Ню Йорк срещу лошите условия на труд и заплащането. Едва ли е имало цветя. После - първия синдикат, после Клара Цеткин и мобилизирането на женските трудови маси в борбата за равноправие с мъжете във всички области на живота. Равноправието го постигнахме. Но учудващо не се празнува, че жените са вече мъже повече от мъжете. Вместо манифестация - толкова е романтично - мъже купуват рози от осем сутринта. Подаръците за дамите - все красиви вещи в тон с жествеността. Къде отиде феминизма, нали във всичко сме равни? Какви са тия цветя и комплименти? Къде е политическата ангажираност? Да покажем на света, че сме победителки. А вместо това - романтична вечеря и цветя. Направо обида към знамето.
Въпросите са риторични. Бог е направил мъжът мъж и жената жена - не случайно с различна физика, емоционалност и функции. Направил ги е просто различни. Нарекъл е жената "помощник на мъжа". И колкото да се мъчим да се убедим в противното - очевидно реалността ни опровергава.
А на всички дами - екипът на ВЕРЕН пожелава да получават цветя през всичките дни на годината.
Новини
13 Март 2018 г.
Книги с отстъпка до 75 % СПЕЦИАЛНО ВЕЛИКДЕНСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Специалното ни великденско предложение включва осем заглавия с отстъпка от 30 до 75 %! Предложението е валидно до 12 Април 2018 година и е както за покупки направени в книжарница ВЕРЕН, така и за поръч...
05 Март 2018 г.
Работно време 05 Март 2018 г
Днес, 05 Март 2018 г книжарницата няма да работи. Поръчките направени през сайта veren.bg ще бъдат обработени утре 06 Март. от екипа Честит празник на всички!
01 Март 2018 г.
ЛЮБОВТА, ВИНОТО И ВЕСЕЛИЕТО В БИБЛИЯТА - публична вечер, зала ВЕРЕН
На 01 Март 2018 г. (четвъртък) книжарница ВЕРЕН ви кани на публична беседа на тема: ЛЮБОВТА, ВИНОТО И ВЕСЕЛИЕТО В БИБЛИЯТА презентация с говорител Андрей Владимиров Въпреки широко разпростра...
Препоръчваме да прочетете
статии по актуални теми и събития
Библейски тестове
реши тестове, събери точки, спечели книги