Архангеловден

Автор: Здравко Ненов

Но архангел Михаил, когато в борба с дявола спореше за тялото на Мойсей, не посмя да произнесе против него хулителна присъда, а каза: „Господ да те смъмри!“ (Послание на Юда 1:9)

Това е единственото място в Библията, където Михаил е наречен архангел. Ние всъщност не знаем почти нищо за славните същества, Божиите ангели, за които се говори в някои части на Библията. На архангелов ден празнуваме някаква смесица от качества, длъжности и действия на архангел Михаил. Но 99% от тях са измислени и добавени вярвания. Изпълнен с езически вярвания и ритуали, този празник се празнува като празник на селото, в което живея.
Намират се спонсори, колят се овни, прави се курбан. Цялото село от около двеста души се събира в стария социалистически салон. Идват и много гости отвън. Яденето е безплатно, осигурено от спонсорите, но всеки си носи ракията и прясното домашно вино. Атмосферата на празника е отлична, народът се весели, играят се хора, произнасят се речи, разиграва се лотария – така подобава. Разбира се, има и служба и молебен в църквата. Нищо лошо, различни хора различно нещо влагат в този празник. Едни задоволяват своята религиозна потребност, други са верни на „троянската“, трети са просто любопитни. Някои просто искат да погледат танците и ако може, да попипнат нещо с очи или дори и с ръка.
Но ми се струва, че всички имат нещо общо, което се отприщи особено в днешно време. Това е хулителството. Дори чух, че е създадено сдружение на протестиращите – независимо против какво, просто протестиращи. Или хулители. Бързичко прескачам към това определение, но то е много точно. Хуленето се е превърнало в обичайно запълване на разговора, когато няма за какво да се говори – нещо като говоренето за времето. Но е много по-пространно от времето, има много подтеми и нюанси. Въобще благодатна тема. Имам един приятел, който е бил директор на приют за бездомни и там често е трябвало да потушава скандали между обитателите. Най-честият конфликт бил, когато някой напсувал някого. Тогава били готови да се бият и да се колят. А той се опитвал да ги успокоява така: „На майка ти нищо няма да й стане, само ти ще ходиш в полицията или в болницата.“ Веднъж ги събрал на двора пред приюта и им казал: „Трябва да построим барака за дърва. Хайде сега почвайте всички да псувате, да видим дали нещо ще стане. Нищо, разбира се, не става. Така че, да си плюем на ръцете и да се хващаме на работа.“
Хулата не гради, само руши. Хулиш комшиите, хулиш кмета, хулиш властта, хулиш премиера и презедента... И това само руши. В нашия микросвят и в държавата ни хулителството само руши. Гради се с работа, с добра дума, с насърчение.
Но защо архангел Михаил не е посмял да похули дори самия дявол? Ами очевидно това е грях. Престъпване на Божия морал.
Е, като празнуваме този архангел, нека го последваме в това!
Новини
Препоръчваме да прочетете
статии по актуални теми и събития
Библейски тестове
реши тестове, събери точки, спечели книги