Мартеницата - един различен поглед

Автор: Здравко Ненов

Всяка година се случва така, че на 1. март минавам през площад “Славейков” в София. Площадът е залят от мартеници. Няма българин, който да не знае какво е мартеница. Често съм си мислил за този обичай и всеки, когото съм попитал, ми е давал различни обяснения за новото начало, за бели моми и червени бузи или за добро и зло. Много пъти църквите са отправяли обвинения към мартениците като езически обичай и нещо, което не е за християните. Помня, че когато станах християнин, много се чудех дали мога да приема мартениците, които ми подаряваха. И дали е редно аз да подарявам мартеници. Едва ли има обаче християнин, който чете Библията, който да не е попадал на следните думи от книгата на пророк Исая:

“Елате сега да разискваме, казва Господ. Ако греховете ви са като пурпур, ще станат бели като сняг; ако са алени като червено, ще станат като бяла вълна. Ако слушате доброволно, ще ядете благото на земята. Но ако откажете и отстъпите, ще бъдете поядени от меч, защото устата на Господа изговори това.” (книга на пророк Исая гл. 1, ст. 18-19)

Пророкът говори за един контраст и с този контраст е изпълнена цялата Библия – контрастът между Божията любов и нашето греховно естество. Нашето присъствие на тази земя има една-единствена цел – да се върнем обратно към своя Творец, който е направил тази чудна Земя и ни е дал да живеем на нея. Той ни обича, ние сме Негово творение в материята – творение, което е свободно да избира между доброто и злото, да показва любов или омраза. Цялото творение говори за съществуването на Бога, този невероятен Конструктор, който ни е дал възможността да живеем в хармония и мир на земята. Но как нашите грехове и нашето зло ще бъдат до такава степен простени, оневинени и избелени, както се казва в горния текст? Това може да направи само Бог, ние не сме способни. А Бог го прави със своята собствена кръв. С нея Той заплаща за греховете – моите, твоите, и на всеки човек, който се обърне към Него с покаяние и поиска прошка.

Затова, когато ми подарят мартеница, питам: “Знаеш ли какво означава мартеницата?” Повечето хора не знаят. Тогава посочвам червеното и казвам: “Чрез кръвта на нашия Творец Иисус Христос твоите грехове могат да бъдат простени и избелени като сняг – като бялото.” Никой не знае всъщност откъде произхожда този обичай. Но аз лично предполагам, че някой от нашите прадеди, когато е разсъждавал върху стиховете на пророк Исая по време на постите преди Великден, се е закичил с един символ, който за жалост днес вече се е отдалечил много от своята християнска същност. Така че, скъпи приятелю християнин, закичи се с мартеница и обясни на хората наоколо си, и на тези които ти подаряват мартеница, какво означава тя.
Новини
Препоръчваме да прочетете
статии по актуални теми и събития
Библейски тестове
реши тестове, събери точки, спечели книги