ИСКАМ ДА ПРОЧЕТА БИБЛИЯТА, НО МИ Е ТРУДНО И СЕ ОТКАЗВАМ. КАК ДА ЗАПОЧНА?

 

Много от нашите читатели са споделяли, че започват да четат Библията от начало - книгата Битие 1 глава и малко след това се объркват, става им трудно и неразбираемо и се отказват. Наистина ли е така?

ВАЖНО е да знаете, че Библията не е една книга. Това е "КНИГАТА", но тя е своеобразна библиотека - колекция от 66 книгиписани от 40 различни автори за период от най-малко 1500 години.

Тя се състои от Стария Завет, който съдържа 39 книги, и Новия Завет, който съдържа 27 книги. Тези книги включват исторически писания, както и поучения, поезия, песни, биографии, писма, пророчества, мемоари, апокалиптични писания, притчи и алегории, лична кореспонденция и много други. Въпреки това, за тази книга са характерни единството и хармонията. Те са следствие от това, че всичко в Библията е подчинено на една основна тема - отношението между Бога и човека. Човекът е бил създаден от Бога и е живеел в хармония с Него. Но той се е разбунтувал срещу Бога и оттогава е в състояние на отчуждение от своя Създател. След това отделяне от Бога човекът непрекъснато греши и е виновен. В Своята любов Бог въпреки това му дава нов шанс. Помирението с Бога човек може да получи чрез вяра в Неговия Син - Иисус Христос, чрез когото е възможно опрощение на тази вина. Това води до друга централна тема, която преминава през цялата Библия - спасението на човечеството чрез Христос.

Затова опитайте да започнете четенето на Библията от Новия Завет. Прочетете например Евангелието според Лука - там Христос е представен най-пълно като човек. След като се запознаете с евангелската история и темите в нея продължете с Деяния на Апостолите - историческа книга за възникването на църквата и разпространението на християнството. Продължете с писмата до църквите в Новия Завет. Чак след това пристъпете към четене на Стария Завет. Като сте прочели Новия Завет, много по-лесно ще разберете и разпознаете пророчествата за Христос в Стария Завет, чието сбъдване е станало в Новия завет.

 

Новини
Препоръчваме да прочетете
статии по актуални теми и събития
Библейски тестове
реши тестове, събери точки, спечели книги